Historia restauracji Łania
Historia restauracji sięga 1951 roku, gdy to decyzją gen. Jerzego Ziętka rozpoczęto budowę Wojewódzkiego Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. W powstającym parku brakowało obiektów architektury drewnianej, które harmonijnie wpisałyby się w jego krajobraz. W związku z tym pojawił się pomysł sprowadzenia do parku istniejącego już budynku. Padło na drewniany, myśliwski dworek, który pierwotnie znajdował się na brzegiem jeziora Brzoza w dzisiejszym powiecie lublinieckim. Należał do hrabiego Ludwika Karola von Ballestrema – wielkiego miłośnika lasów i polowań. Obiekt powstał najprawdopodobniej w 1900 roku i służył szlachcicowi jako miejsce do spotkań z gośćmi. Przez wiele lat nosił nazwę Jagdhaus. Dopiero w okresie międzywojennym otrzymał teraźniejszą nazwę Łania. Bez większego uszczerbku przetrwał okres wojny. W latach 50. XX w. podjęto decyzję o jego przeniesieniu na Śląsk. Łania została usytuowana w samym sercu Parku Śląskiego, w otoczeniu malowniczego stawu, plenerowej galerii rzeźb i planetarium.
Od tej pory Łania miała pełnić funkcję restauracji. Przeniesienie obiektu do Parku Śląskiego niestety nie zakończyło się pełnym sukcesem. Tuż po umiejscowieniu go w nowej lokalizacji, budynek spłonął w niewyjaśnionych okolicznościach. W 1962 roku podjęto próbę jego odbudowy. Zrekonstruowany obiekt został minimalnie powiększony, a jego wnętrza dostosowane do nowoczesnych wymogów gastronomii. Całość do złudzenia przypominała dawny obiekt. Generalny wykonawca zaangażował do jego budowy górali z Koniakowa, którzy zadbali o to, by budynek zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz posiadał oryginalny beskidzki styl. Nowym elementem Łani stał się taras, który został przewidziany dla ponad 100 osób. I tak powstała jedna z najlepszych i najbardziej renomowanych restauracji na Śląsku.